Wil je een warmtepomp voor je huis in de omgeving van Zwolle en Kampen?
Je hoort er steeds meer over in het nieuws en in je omgeving: de warmtepomp. Maar wat doet een warmtepomp eigenlijk en is het wel de moeite waard om deze aan te schaffen?
DCZ legt uit wat de werking en de kosten zijn van een warmtepomp en waarom het absoluut de moeite waard is om voor een warmtepomp te kiezen als je zuinig om wilt gaan met energie en met je geld.
Wij hebben jarenlange ervaring met het adviseren en plaatsen van duurzame woonoplossingen in de regio rondom Kampen en Zwolle.
Hoe werkt een warmtepomp?
Een warmtepomp bestaat uit twee delen. Het deel dat buiten je huis geplaatst is, neemt warmte op uit de buitenlucht. Het binnenste deel is aangesloten op je CV-ketel en geeft daar de warmte af. Zo bespaar je tot wel 60% op je stookkosten. Bovendien kun je er je huis niet alleen mee verwarmen, maar ook mee koelen.
Een warmtepomp werkt ook wanneer het buiten koud is. Is het extreem koud buiten, dan kan het zijn dat je CV-ketel aanslaat om extra warmte te bieden.
Wat voor warmtepompen plaatst DCZ?
Wanneer je bij DCZ een warmtepomp bestelt, kies je voor een hybride warmtepomp. Tijdens de installatie van de warmtepomp wordt het buitenste deel aangesloten op je huidige CV-ketel. Je blijft de CV-ketel gebruiken voor het verwarmen van kraanwater.
Hoe gaat de installatie van een warmtepomp in zijn werk?
Een voordeel van een hybride waterpomp is dat het buitenste gedeelte wordt aangesloten op je bestaande CV-ketel. We plaatsen daarvoor een apparaat in de buurt van je ketel. De afmetingen zijn 30 cm (breedte) x 30 cm (diepte) x 60 cm (hoogte).
Het buitenste deel van de waterpomp is groter: ongeveer 1 kubieke meter (net als de buitenunit van een airco). Afhankelijk van je woning en je voorkeuren plaatsen onze monteurs het buitendeel van de warmtepomp op de grond, op je gevel of op je dak.
Hoe lang duurt het om een warmtepomp te installeren?
De monteurs van DCZ hebben ongeveer een halve tot een hele werkdag nodig. Je hebt dan een volledig aangesloten en werkende warmtepomp.
Waarom zou ik voor een warmtepomp kiezen?
Een warmtepomp heeft verschillende voordelen:
- Het gebruik van een warmtepomp is duurzaam. Je haalt warmte uit de lucht en hoeft daardoor veel minder gas of elektriciteit te gebruiken. Daardoor verbruik je veel minder fossiele brandstoffen en verlaag je je CO2-uitstoot.
- Doordat je tot wel 60% minder energie verbruikt, dalen je energiekosten aanzienlijk. Een warmtepomp verdien je gemiddeld in 6 jaar terug.
- Een bijkomend voordeel is dat je met een warmtepomp je woning niet alleen verwarmt, maar ook kan koelen. Je hoeft dus geen airco aan te schaffen om tijdens een hittegolf het hoofd koel te houden.
- Je kunt een warmtepomp prima combineren met andere milieuvriendelijke maatregelen, zoals isolatie en ventilatie. Neem voor advies contact op met DCZ-adviseur Egbert Brouwer en bespreek samen je wensen en mogelijkheden om je woning in de regio Zwolle / Kampen te verduurzamen.
Hoeveel kost een warmtepomp?
Zoals gezegd verdien je een warmtepomp in ongeveer 6 jaar terug. Dit getal is gebaseerd op de aanschaf- en installatiekosten (gemiddeld 2.7500,- euro) en de gemiddelde besparing in energiekosten van 500,- euro per jaar. Aangezien een warmtepomp 15 tot 20 jaar meegaat, haal je de kosten er dus makkelijk uit.
Momenteel kun je bovendien gebruik maken van aantrekkelijke subsidieregelingen. Onze adviseur van DCZ kan je meer vertellen over de subsidiemogelijkheden in de regio’s Zwolle en Kampen.
Kun je in iedere woning een warmtepomp laten installeren?
Een warmtepomp is voor veel huiseigenaren een prima duurzame investering. Wel moet je ruimte hebben voor een binnenunit in de buurt van je CV-ketel (afmetingen: 30 x 30 x 60 cm) en voor de buitenunit. Dit laatste kan vooral in flatgebouwen een probleem zijn. Onze adviseur denkt dan graag met je mee over alternatieven.
Welke maatregelen adviseert DCZ om optimaal te profiteren van een warmtepomp?
Wanneer je huis niet goed geïsoleerd is, verlies je veel warmte. Dat is natuurlijk zonde van je warmtepomp. Overleg daarom over de mogelijkheden voor isolatie van bijvoorbeeld je muren, dak en vloer. Ook isolatie van je ramen met dubbel glas, triple glas of HR++ glas verbetert het rendement van je warmtepomp. Door je huis goed te isoleren verhoog je bovendien je wooncomfort terwijl je energierekening daalt.
Vergeet deze oplossingen niet…
Kosten besparen en energiezuiniger wonen kan op vele manieren. Maak kennis met ál onze oplossingen en ga voor optimaal voordeel!
Dakisolatie »
Bodemisolatie »
Vloerisolatie »
MV-box »
Warmtepomp »
Duurzaam verbouwen »
HR glas »
HR CV-ketel »
Zonnepanelen »
Heb je een vraag?
Heb je vragen over onze maatregelen of wil je graag een persoonlijk advies? Laat het ons weten!
Wat kunnen wij voor jou betekenen?
Benieuwd hoe jij geld kunt besparen met een duurzame woning? Neem vrijblijvend contact met ons op!