Energiezuinig en duurzaam wonen? Tip 8: Hoogrendement-ketel!

Scoor de laagst mogelijke energierekening!

Een energiezuinig en duurzaam huis is helemaal van deze tijd. Je woont comfortabel in een goed geïsoleerd huis en met een verwarming die werkt op klimaatvriendelijke alternatieven voor aardgas. Zo ben je niet alleen vriendelijk voor het klimaat, maar ook voor je eigen portemonnee. Wil jij ook een energiezuinig en duurzaam huis? Met tip 8 zet je opnieuw een stap: de HR-ketel. Scoor de laagst mogelijke energierekening!

Wat is een HR-ketel?

In tegenstelling tot een gewone CV-ketel benut een HR-ketel de waterdamp die vrijkomt uit de verbranding van gas wel. Een HR-ketel benut deze om het water opnieuw te verwarmen. Dit zorgt voor een lager gasverbruik en dus de laagst mogelijke energierekening.

Is mijn woning geschikt?

* Check eerst bij de gemeente of er plannen zijn om jouw buurt gasvrij te maken. Als dit op korte termijn het geval is, is een HR-ketel geen logische investering meer.

* Een grotere woning heeft meer vermogen nodig dan een kleinere. De richtlijnen zijn 16-28 kW voor een tussenwoning, 16-30 kW voor een hoekwoning/2-1 kap en meer dan 30 kW voor een vrijstaande woning.

* Als je woning goed geïsoleerd is, kan er minder warmte je huis verlaten. Is je woning niet goed geïsoleerd, dan heeft de HR-ketel meer moeite met het verwarmen van alle ruimtes. Dit is van invloed op het benodigde vermogen van de HR-ketel.

* Meerdere badkamers of een stortdouche zorgen voor een hoger warmwaterbehoefte. Dit vraagt meer vermogen dan de richtlijn.

Wegen de kosten op tegen de besparingen?

Type woning KostenBesparing per jaar
*Tussenwoning 1.600,- euro150,- euro
*Hoekwoning/2-1 kap1.800,- euro200,- euro
*Vrijstaande woning2.000,- euro250,- euro

Waar moet ik op letten?

*Denk bij het vervangen van de CV- voor een HR-ketel ook na over je thermostaat. Een slimme thermostaat met bewegingssensor en temperatuurregeling per kamer helpt je om energiezuinig te verwarmen.

*Hang de combiketel zo dicht mogelijk bij de keuken en de badkamer. Met korte leidingen bespaar je energie.

*Als je een nieuwe ketel laat installeren, laat de installateur de oude ketel dan weer meenemen. Vaak kunnen de onderdelen nog worden hergebruikt en de materialen worden gerecycled.

Meer weten?

Bij DCZ is een vakkundig bedrijf aangesloten om een HR-ketel voor je te regelen. Wil je weten hoe we te werk gaan, wat de voordelen zijn en wat een HR-ketel voor jouw huis kan betekenen? Lees meer!

Wat kunnen wij voor jou betekenen?

Benieuwd hoe jij geld kunt besparen met een duurzame woning? Neem vrijblijvend contact met ons op!

Wij werken samen met:
Mede mogelijk gemaakt door:
Ontdek hoeveel jij kan besparen »
aanspreekpunt aarde bellen bodemisolatie checkmark cv_ketel dakisolatie duurzaam-verbouwen euro formulier glas hart home mailen spouwmuurisolatie ventilatiebox vloerisolatie warmtepomp zonnepanelen