​Energiezuiniger wonen? Eerst de jas van je huis, dan pas de rest

Wil je jouw woning (verder) verduurzamen? Mooi dat je die stap zet! Je helpt hiermee niet alleen het milieu, maar ook je eigen portemonnee. Want in deze tijden van erg hoge energieprijzen is het terugdringen van jouw energieverbruik allesbehalve overbodige luxe. Daarbij is het wél belangrijk om de juiste volgorde te hanteren, om te voorkomen dat je onnodig veel investeert in maatregelen. Daarbij heeft DCZ de vuistregel: eerst de isolatiejas van je huis, dan pas de rest!


Zo waren we onlangs op bezoek bij een gezin dat hun uit 1985 stammende woning verder wilde verduurzamen. “Ze hadden al een all electric warmtepomp aangeschaft”, vertelt energieadviseur Egbert Brouwer. “Met mij wilden ze nu kijken naar de verbetering van de jas van hun woning.”

Gebruik zonnepanelen en warmtepomp als sluitstuk

Na onze energiescan bleek echter dat de all electric warmtepomp veel te zwaar was voor wat ze uiteindelijk nodig hadden. Want door hun vloer en spouwmuur bij te laten isoleren, en hun ramen te voorzien van HR++ glas, maakte DCZ hun woning aanzienlijk energiezuiniger. “We zien geregeld dat mensen eerst kiezen voor een warmtepomp of zonnepanelen”, aldus Egbert. “Beide zijn mooie manieren om je woning te verduurzamen, maar ze moeten eigenlijk het sluitstuk zijn.”

Belangrijk is om éérst de isolatie van je woning op orde te hebben. Egbert legt uit: “Daarmee voorkom je dat het qua energiebesparing dweilen met de kraan open wordt. Daarnaast kan het een groot verschil maken in het soort warmtepomp en de hoeveelheid zonnepanelen die je uiteindelijk nodig hebt. Door de juiste keuzes verlaag je de terugverdientijd en verdien je dus eerder aan je investeringen.”

Ga voor een duurzaam totaalplan

Qua investering kan een verkeerde volgorde namelijk al snel 5.000 euro in je nadeel uitvallen. Daarom pleiten wij ook altijd voor een coherent totaalplan. “Verduurzamen doe je in z’n totaliteit”, benadrukt Egbert. “Sla je bijvoorbeeld bij de isolatie een plek in je woning over? Dan wordt het hier des te kouder. Daarnaast heb je met een totaalplan ook meer mogelijkheden qua beschikbare subsidies en leningen.”

Vraag vrijblijvend jouw totaaladvies aan

Wil je ook aan de slag met het verduurzamen en comfortabeler maken van jouw woning? Maar vraag je je af waar te beginnen? DCZ denkt graag met je mee. We komen bij je langs om een gratis en vrijblijvende energiecheck uit te voeren. Ook laten we je zien welke subsidies en leningen er beschikbaar zijn. Wil je eerst zelf kijken naar de mogelijkheden? Doe de snelle bespaarcheck op onze site: https://dczduurzaam.nl/bespaarcheck

Wat kunnen wij voor jou betekenen?

Benieuwd hoe jij geld kunt besparen met een duurzame woning? Neem vrijblijvend contact met ons op!

Wij werken samen met:
Mede mogelijk gemaakt door:
Ontdek hoeveel jij kan besparen »
aanspreekpunt aarde bellen bodemisolatie checkmark cv_ketel dakisolatie duurzaam-verbouwen euro formulier glas hart home mailen spouwmuurisolatie ventilatiebox vloerisolatie warmtepomp zonnepanelen