​Water besparen, hoe doe je dat? DCZ geeft zes tips!

Het besparen van water kan flink voordelig uitpakken voor je portemonnee. Een voor de hand liggende tip is natuurlijk om korter te douchen, maar er zijn méér manieren. DCZ zet zes tips om water te besparen voor je op een rij!


  1. Koop een waterbesparende douchekop
  2. Ga onder de douche in plaats van in bad
  3. Doe de kraan uit tijdens het tandenpoetsen
  4. Vang regenwater op
  5. Repareer lekkende kranen
  6. Gebruik een wc-spoelonderbreker

Tip 1: Koop een waterbesparende douchekop

Even rustig wakker worden of ’s avonds ‘de dag afspoelen’? Douchen is fijn en daarom staan we er allemaal wel eens iets langer onder dan nodig is. Een gewone douchekop verbruikt zo’n 10 liter water per minuut. Een waterbesparende douchekop helpt om die hoeveelheid terug te dringen, zonder dat het douchegenot er onder lijdt. Het gebruik ervan kan gemiddeld tussen de 40 en 70 euro per jaar schelen. En ook het milieu is je dankbaar.

Tip 2: Ga onder de douche in plaats van in bad

En als je dan zo’n waterbesparende douchekop hebt, is het ook goed om daar gebruik van te maken. Tip 2 om water te besparen is daarom om minder vaak in bad te gaan. We snappen het natuurlijk wel; het is fijn om lekker weg te dromen in een kuip warm schuimend water. Maar in een bad gaat tussen de 150 en 200 liter water. Dat is veel meer dan je gemiddeld verbruikt tijdens een douchebeurt.

Tip 3: Doe de kraan uit tijdens het tandenpoetsen

De kraan laten lopen tijdens het tandenpoetsen of scheren kunnen we scharen onder het kopje ‘onnodig waterverbruik’. Een simpele maar effectieve tip is daarom om de kraan op die momenten dicht te zetten. Als je dat consequent doet, bespaar je jaarlijks duizenden liters. En het scheelt natuurlijk ook in de portemonnee.

Tip 4: Vang regenwater op

Het regent best veel in Nederland. We hebben liever mooi weer, maar een buitje heeft zeker ook voordelen. Zo kun je regenwater opvangen en vervolgens gebruiken voor het besproeien van je tuin. Dit water is gratis en bevat voedingstoffen voor bloemen en planten. Ook voorkom je verspilling van kostbaar drinkwater.

Tip 5: Repareer lekkende kranen

Het lijkt misschien een druppel op een gloeiende plaat, maar vele druppels water bij elkaar vormen samen uiteindelijk vele liters. Repareer daarom lekkende kranen en leidingen, om onnodig verbruik te voorkomen.

Tip 6: Gebruik een wc-spoelonderbreker

Veel wc’s hebben het al: een spoelonderbreker. Hiermee voorkom je dat bij het doorspoelen de volledige stortbak leeg gaat. Daarmee bespaar je vele liters water per jaar. Als jouw wc nog geen spoelonderbreker heeft, is het dus raadzaam om te kijken of de stortbak daar geschikt voor is.

Meer dan alleen water besparen?

Dit waren ze: de zes tips om water te besparen van DCZ. Wil je nog meer tips voor verduurzaming van jouw woning? Neem dan contact met ons op. DCZ helpt jou graag verder! Meer weten? Bekijk dan al onze oplossingen!

Wat kunnen wij voor jou betekenen?

Benieuwd hoe jij geld kunt besparen met een duurzame woning? Neem vrijblijvend contact met ons op!

Wij werken samen met:
Mede mogelijk gemaakt door:
Ontdek hoeveel jij kan besparen »
aanspreekpunt aarde bellen bodemisolatie checkmark cv_ketel dakisolatie duurzaam-verbouwen euro formulier glas hart home mailen spouwmuurisolatie ventilatiebox vloerisolatie warmtepomp zonnepanelen