​Gas besparen, hoe doe je dat? DCZ geeft vijf tips!

Besparen op gas kan je veel geld opleveren. Wist je dat je met een duurzame woning tot wel 20 procent kunt besparen op jouw energierekening? Zo houd je makkelijk geld over voor leuke dingen. Uit recent onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat onze portemonnee de grootste prikkel is om zuinig met energie om te gaan. DCZ helpt jou daar graag bij. Daarom delen we in deze blog vijf tips om op jouw gasrekening te besparen:

  1. Zet de verwarming lager
  2. Verwarm de slaapkamer niet
  3. Ventileer je huis dagelijks
  4. Zet de verwarming niet telkens aan en uit
  5. Gebruik radiatorfolie

Besparen op gas, tip 1: Zet de verwarming een graad lager!

Wat doe jij als je het koud hebt? Trek je eerst een dikkere trui aan, pak je een dekentje of zet je meteen de verwarming hoger? Daar voor de eerste optie te kiezen, kun je de verwarming zelfs een graadje lager zetten. Dat scheelt je al zo'n vijftig euro per jaar! Als je nog zuiniger voor je portemonnee wilt zijn, raden we je aan om de thermostaat een uur voor je gaat slapen al op 15 graden te zetten. Zo bespaar je nog eens 40 euro per jaar. En dan is er ook nog die tip van radiatorfolie. Daar deze folie achter jouw verwarming plaatsen, voorkom je dat je de buitenmuur verwarmt. In plaats daarvan wordt alle warmte gebruikt om de kamer te verwarmen.

Besparen op gas, tip 2: Verwarm de slaapkamer niet!

Veel mensen vinden het fijn om in een koude omgeving te slapen, maar dan wel onder een warme deken. En als het echt koud is? Een warme kruik mee naar bed! Uit onderzoek blijkt dat mensen in een koude slaapkamer gemakkelijker in slaap vallen en gezonder blijven dan mensen in een verwarmde slaapkamer. Reden genoeg dus om je slaapkamer niet te verwarmen. Wanneer de verwarming op deze kamer uitstaat, verbruik je minder gas. Hiermee bespaar je gemiddeld 80 euro per jaar op je energierekening.

Besparen op gas, tip 3: Ventileer je huis dagelijks

Hoe goed ventileert jij jouw woning? In de meeste woningen is de lucht binnen vaak viezer dan buiten. Door te ventileren of te luchten, kun je deze frisse buitenlucht naar binnenhalen. Dit kost natuurlijk wel energie, want er gaat warmte verloren. Toch is ventileren en luchten essentieel, want schone lucht is belangrijk voor je gezondheid. In een huis waar niet goed wordt geventileerd, is veel vochtige lucht aanwezig. Wanneer je deze lucht moet opwarmen, kost dat onnodig veel energie. Wil je geld besparen op je energierekening? Ventileer je huis dan voordat je de verwarming aanzet, zodat de vochtige lucht eerst weg kan. Op die manier kun je al gauw 30 euro per jaar besparen.

Besparen op gas, tip 4: Zet de verwarming niet telkens aan en uit!

Het kost meer energie om het huis in één keer te verwarmen, dan wanneer je de temperatuur een beetje verhoogt als je het warmer wilt hebben. Daarom is een constante gemiddelde temperatuur van 16-17 graden in huis is beter voor je energierekening dan het constant in- en uitschakelen van de verwarming. Ben je vaak weg en weinig thuis? Dan is 12-15 graden een goede temperatuur. Zo hoef je de temperatuur maar een beetje te verhogen als je het warmer wilt hebben en niet in één keer heel veel. De energie die je verwarmingssysteem nodig heeft, maakt een kwart van je energierekening uit. Hoeveel je hier precies op kunt besparen, is afhankelijk van je woning en de isolatie daarvan. Wanneer je de thermostaat op een constante temperatuur houdt in plaats van telkens in- en uitschakelt, bespaar je 160 tot 200 euro per jaar.

Besparen op gas, tip 5: Gebruik radiatorfolie!

Heb je radiatoren die geplaatst zijn voor slecht geïsoleerde buitenmuren of ramen? De radiatoren warmen in zo’n geval de buitenmuren op, die deze warmte vervolgens afgeven naar buiten. Hierdoor verlies je mogelijk een groot deel van de warmte in huis. Om dit te voorkomen, kun je radiatorfolie aan de achterkant van de radiatoren aanbrengen. De warmtestraling naar buiten toe vermindert hierdoor met 75 tot 90 procent. Afhankelijk van het aantal radiatoren, het soort radiatorfolie en de plaatsing hiervan kun je tussen de vijftig en honderd euro per jaar besparen op je energierekening.

Geld besparen

Gas besparen is een van de maatregelen die je kunt nemen om geld te besparen. Het is een slimme keuze voor jezelf én voor de toekomst. Je begint direct met geld besparen en bovendien stijgt jouw woning in waarde. Maar waar moet je beginnen en hoe pak je dat aan? DCZ helpt jou! Wij werken daarin samen met onder andere de Rabobank, de Provincie Overijssel, gemeente Zwartewaterland, Steenwijkerland en Energiek Zwartewaterland.

DCZ heeft alle kennis in huis! Met tal van maatregelen kan DCZ jouw woning structureel energiezuiniger maken en jouw besparing naar honderden euro’s per jaar brengen. Meer weten? Bekijk dan al onze oplossingen!

Wat kunnen wij voor jou betekenen?

Benieuwd hoe jij geld kunt besparen met een duurzame woning? Neem vrijblijvend contact met ons op!

Wij werken samen met:
Mede mogelijk gemaakt door:
Ontdek hoeveel jij kan besparen »
aanspreekpunt aarde bellen bodemisolatie checkmark cv_ketel dakisolatie duurzaam-verbouwen euro formulier glas hart home mailen spouwmuurisolatie ventilatiebox vloerisolatie warmtepomp zonnepanelen