Isolerende beglazing: de beste opties van dit moment op een rijtje!

De warmte blijft in je huis, je hebt geen tocht en kou bij ramen en geen condens aan de binnenkant van het raam. Ook fijn: je hoort veel minder geluid van buiten. En dat allemaal terwijl je energierekening omlaaggaat en je het klimaat helpt. Dat steeds meer Nederlanders kiezen voor isolerende beglazing is geen wonder. Maar welke opties heb je allemaal? Wij zetten het voor je op een rijtje.

Voor we beginnen, eerst even een verklarend woordje vooraf. De isolatie van glas wordt weergegeven als U-waarde. Hoe lager dit getal, hoe minder warmte er nog van binnen naar buiten transformeert. De U-waarde wordt gevormd door:

W = hoeveelheid
m2 = per vierkante meter
K = graad temperatuurverschil

Isolerende enkele beglazing (HR +)

Met deze kennis in het achterhoofd, geven we je eerst de keuzes die je hebt voor enkele beglazing weer. Opties die wij alleen aanraden op plaatsen waar dubbele beglazing niet mogelijk is.

1. Pilkington K Glass N

Dit type beglazing is sinds 2020 op de markt en voorzien van een nieuwe, warmte-reflecterende coating aan de binnenzijde. Deze beperkt het warmteverlies van binnen naar buiten. Dit type beglazing levert een besparing op van ca. 40% t.o.v. standaard enkele beglazing. Dit type beglazing is helder en neutraal van kleur (83% lichttransmissie).

Voordelen:
- Minder warmteverlies (3,6 W/m²K)
- Geen aanpassingen nodig in de sponning

Nadelen:
- HR++ isolatiewaarde niet mogelijk

2. Belned Voorzetraam

Dit is de ideale oplossing als je achteraf je beglazing wilt isoleren, zonder de oude beglazing te verwijderen. Dit kan zijn, omdat het bestaande glas-in-lood lekt of omdat er een antieke beglazing is geplaatst welke niet verwijderd mag worden. Door montage van een voorzetraam wordt het achterliggende glas beschermd tegen weersinvloeden en haal je een isolatiewaarde die vergelijkbaar is met traditioneel isolatieglas.

Voordelen:
- Minder warmteverlies (2,8 W/m²K)
- Geen aanpassingen nodig aan kozijn

Nadelen:
- Ramen zijn aan buitenzijde goed zichtbaar
- Reinigen tussen de beglazing

Dubbele beglazing (HR ++)

Is isolerende, dubbele beglazing wel mogelijk in jouw woning? Dan zijn dit de beste opties van dit moment:

1. Pilkington Insulight S3A

Dit is sinds 2007 de meest toegepaste HR++ beglazing in de markt. Door zijn hoge isolatiewaarde (1,1 W/m²K) gecombineerd met een neutrale en hoge helderheid (80 % lichttransmissie) is het al jaren de beste keuze geweest voor een hoog rendementsbeglazing. De binnenste ruit is hier uitgevoerd met de warmte werende coating (S3A) en de spouw wordt gevuld met Argon gas. In 2020 is dit nog steeds het meest toegepaste product.

Voordelen:
- Weinig warmteverlies (1,1 W/m²K)
- Meest heldere HR++ beglazing
- Laagste kostprijs

Nadelen:
- Niet de maximale isolatiewaarde

2. Pilkington Insulight Si1 A

Dit is de best isolerende (1,0 W/m²K) HR++ beglazing die sinds 2019 op de markt is. Dit type beglazing is geschikt voor iedereen die de maximale isolatiewaarde wil behalen en wil profiteren van minimaal energieverlies in zijn of haar woning. Dit type beglazing is iets minder, maar nog steeds helder en neutraal van kleur (77% lichttransmissie).

Voordelen:
- Minimaal warmteverlies (1,0 W/m²K)
- Verbeterde zonwering

Nadelen:
- Iets minder helder

Drievoudig dubbele beglazing (HR +++)

Ga je voor de maximaal mogelijke isolatiewaarde en het minimaalste energieverlies in je woning? Dan is dit product jouw keus!

1. Pilkington Insulight Tripple

Met deze drievoudige, isolerende beglazing is het mogelijk om het warmteverlies nog verder te beperken ten opzichte van de huidige HR++ producten. Met een U-waarde van 0,5 worden de energiekosten nog verder gereduceerd en geniet jij van het hoogste comfort.

Voordelen:
- Hoogst mogelijke isolatiewaarde
- Hoogste comfort

Nadelen:
- Oude kozijnen vaak niet geschikt

Rendement verbeteren: aanvullende opties

Bij isolerende beglazing zijn tegenwoordig aanvullende opties beschikbaar om jouw rendement nog verder te verbeteren. Deze lichten we er graag voor je uit.

1. Krypton gasvulling

De standaard gasvulling is Argon. Maar bij alle dubbele en drievoudige beglazing, kan ook Kryptonvulling worden toegepast. Dit verbetert de isolatie nog verder en maakt het mogelijk de beglazing dunner uit te voeren. Met Krypton is een reductie op de U-waarde van 0,1 haalbaar.

Voordelen:
- Dunnere beglazing
- Hoogste isolatiewaarde

Nadelen:
- Hogere kosten (+100%)

2. TGI zwarte afstandshouder

Deze zogenaamde warm edge is een thermisch onderbroken afstandshouder die het warmteverlies aan de rand van het isolatieglas vermindert. Ten opzichte van de standaard aluminium afstandshouder is met een TGI zwarte afstandshouder een reductie op de U-waarde van ca 0,2 mogelijk.

Voordelen:
- Minder vocht langs glas/kitranden
- Betere isolatie

Nadelen:
- Geringe meerprijs

Energiezuinig wonen met DCZ

Met tal van maatregelen kan DCZ jouw woning structureel energiezuiniger maken en jouw besparing naar honderden euro’s per jaar brengen. Dat doen we in samenwerking met de provincie Overijssel, gemeente Zwartewaterland, Steenwijkerland, Energiek Zwartewaterland en de Rabobank. Meer weten? Bekijk dan al onze oplossingen! DCZ helpt je graag!

Wat kunnen wij voor jou betekenen?

Benieuwd hoe jij geld kunt besparen met een duurzame woning? Neem vrijblijvend contact met ons op!

Wij werken samen met:
Mede mogelijk gemaakt door:
Ontdek hoeveel jij kan besparen »
aanspreekpunt aarde bellen bodemisolatie checkmark cv_ketel dakisolatie duurzaam-verbouwen euro formulier glas hart home mailen spouwmuurisolatie ventilatiebox vloerisolatie warmtepomp zonnepanelen