Kabinet verlengt subsidieregeling op zonnepanelen met drie jaar

Heb jij al zonnepanelen op jouw dak liggen of denk je erover na om zonnepanelen te (laten) plaatsen? Goed nieuws! Je profiteert langer dan gepland van subsidies van de overheid. Dat betekent dat je de stroom die je met zonnepanelen opwekt en teruggeeft aan het elektriciteitsnet, nog tot en met 2023 mag aftrekken van je eigen energieverbruik. Over dat deel ben je dan geen energiebelasting verschuldigd.

In het regeerakkoord werd eerder bepaald dat de zogeheten salderingsregeling vanaf 2020 werd afgebouwd. Dit verlengt het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) tot 2023. Per 1 januari 2023 wordt de subsidie stapje voor stapje afgebouwd. In 2031 krijgen eigenaren van zonnepanelen dan alleen nog de stroom die ze zelf opwekken en terug leveren, vergoed door hun energieleverancier.

Eenvoudig, gebruiksvriendelijk en financieel aantrekkelijk

Minister Wiebes wilde vanaf 2021 de salderingsregeling voor zonnepanelen vervangen door een terugleversubsidie, maar dat bleek bij de uitwerking complexer dan gedacht. Daarom is nu besloten om de al bestaande salderingsregeling vanaf 2023 af te bouwen. Deze regeling is eenvoudig en gebruiksvriendelijk en blijft volgens Wiebes voor huishoudens financieel aantrekkelijk. Tegen 2030 is de prijs van zonnepanelen waarschijnlijk zodanig gedaald dat die ook zonder subsidie voldoende financieel aantrekkelijk zal zijn, stelt Wiebes.

Dubbele teller

Wil je als eigenaar van zonnepanelen in aanmerking komen voor subsidie? Dan ben je vanaf 2023 verplicht om een energiemeter met minimaal een dubbele teller in huis te hebben. Deze meters zijn noodzakelijk voor de Belastingdienst om levering en teruglevering van energie afzonderlijk te meten. Beschik je nog niet over zo’n meter? Dan krijg je die voor 2023 nog aangeboden door je netbeheerder.

Goed nieuws

De Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE) noemt de verlenging goed nieuws. Directeur Olof van der Gaag: “Wie zonnepanelen neemt, kan hierdoor rekenen op een redelijk rendement op de investering. We verwachten dat hiermee de groei van het aantal zonnepanelen bij kleinverbruikers zal doorzetten. Dat is goed nieuws voor het klimaat en voor de portemonnee van zonnepaneleneigenaren.”

DCZ helpt!

Zonnepanelen winnen steeds meer aan populariteit. Niet zo vreemd, want ze zorgen voor financieel voordeel, meerwaarde voor jouw woning én behoud van het milieu. Wil jij weten wat zonnepanelen voor jouw huis kunnen betekenen? DCZ helpt je hier graag bij!

Wat kunnen wij voor jou betekenen?

Benieuwd hoe jij geld kunt besparen met een duurzame woning? Neem vrijblijvend contact met ons op!

Wij werken samen met:
Mede mogelijk gemaakt door:
Ontdek hoeveel jij kan besparen »
aanspreekpunt aarde bellen bodemisolatie checkmark cv_ketel dakisolatie duurzaam-verbouwen euro formulier glas hart home mailen spouwmuurisolatie ventilatiebox vloerisolatie warmtepomp zonnepanelen