Stroom besparen, hoe doe je dat? DCZ geeft vijf tips!
Besparen op stroom kan je veel geld opleveren. Wist je dat je met een duurzame woning tot wel 20 procent kunt besparen op jouw energierekening? Zo houd je makkelijk geld over voor leuke dingen. Uit recent onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat onze portemonnee de grootste prikkel is om zuinig met energie om te gaan. DCZ helpt jou daar graag bij. Daarom delen we in deze blog vijf tips om op jouw elektriciteitsrekening te besparen:
Gebruik ledverlichting
Zet de koelkast op een koele plek
Draai de was op 30 of 40 graden
Hang je was eens op
Haal opladers uit het stopcontact
Besparen op stroom, tip 1: Gebruik ledverlichting
Een warme sfeer in huis begint met goede sfeerverlichting. Waar verlichting vroeger vooral praktisch en functioneel was, is het vandaag minstens zo belangrijk dat deze sfeervol is. Je kunt op je verlichting besparen door alle gloei- en halogeenlampen die je in huis hebt te vervangen door ledlampen.
Ledlampen gebruiken 90 tot 95 procent van de stroom voor het geven van licht, terwijl een gloeilamp maar drie tot negen procent stroom hiervoor gebruikt. De rest wordt afgegeven als warmte. Wanneer je jouw gloeilampen vervangt door ledlampen, bespaar je gemiddeld 6 euro per lamp per jaar op je energierekening.
Besparen op stroom, tip 2: Zet de koelkast op een koele plek
Steeds meer huishoudens hebben een tweede koelkast in huis staan. Wanneer je de plek voor deze koelkast bepaalt, speelt de temperatuur van de omgeving een belangrijke rol. Zo is het beter om de koelkast op een koele plek – dus niet bij een radiator, het fornuis of in de zon – te zetten. Daarnaast dient de condensor, die zich aan de achterkant van de koelkast bevindt, minimaal 10 centimeter van de muur af te staan. Op die manier kan de warmte goed weg.
Een te hoge temperatuur in de ruimte waar de koelkast zich bevindt, zorgt ervoor dat hij vaker aanslaat. Dit kost je meer stroom. Als de koelkast op een koele plek staat, bespaar je gemiddeld 15 euro per jaar aan energie.
Besparen op stroom, tip 3: Draai de was op 30 of 40 graden
Gemiddeld draaien we in Nederland drie wasjes per week. Maar denk je bij deze wasjes wel eens na over de temperatuur en het energieverbruik? De wasmachine is een grote stroomverbruiker, waarvan de kosten bij gebruik hoog kunnen oplopen. Zo heeft de temperatuur van het wasprogramma de grootste impact op het energieverbruik: Hoe lager de temperatuur, hoe minder energie de wasmachine verbruikt.
Om de was goed schoon te krijgen, hoef je niet warmer te wassen dan 40 graden. Zo bespaar je tot wel veertig euro per jaar op je energierekening wanneer je vier tot zes wasjes per week draait op 30 of 40 graden in plaats van 60 graden. Om de wasmachine schoon te houden is het wel verstandig om zo af en toe een was op 90 graden te draaien.
Besparen op stroom, tip 4: Hang je was eens op
Je haalt de was uit de wasmachine, stopt het in de droger en een uur later is het droog. Daarna vouw je de was op en leg je het weer in de kast. Waarom zou je moeilijk doen als het makkelijk kan?
Maar wist je wel dat je iedere keer als je jouw droger gebruikt, één euro uitgeeft aan stroom? Wanneer je de was ophangt in plaats van de droger aanzet, kun je dus rond de zeventig tot honderd jaar euro per jaar besparen. Daarnaast ruikt was die in de open lucht gedroogd is ook nog eens heerlijk én blijft je kleding langer mooi. Wil je de droger toch gebruiken? Zorg er dan voor dat je meerdere wasjes hebt klaarliggen, zodat de droger tussendoor niet volledig afkoelt.
Besparen op stroom, tip 5: Haal opladers uit het stopcontact
Opladers, je hebt er vast een heleboel rondslingeren in huis. Voor je telefoon, laptop, tablet, fotocamera of elektrische tandenborstel. Als je na het opladen jouw adapter in het stopcontact laat zitten blijft hij stroom verbruiken, het is dus altijd beter om de laders eruit te halen.
Wanneer je jouw eigen oplader uit het stopcontact haalt, als je deze niet gebruikt, bespaar je ongeveer even veel energie als er nodig is voor een badkuip vol met warm water. Dit klinkt misschien niet als heel veel, al helemaal niet als je het over het hele jaar bekijkt. Alleen bedenk ook eens wat er gebeurt wanneer iedereen binnen jouw gezin zijn of haar oplader uit het stopcontact zou halen. Dat verandert de situatie al, of niet?
Geld besparen op stroom
Slim omgaan met stroom is één van de maatregelen die je kunt nemen om geld te besparen. Daarnaast kan DCZ met tal van maatregelen jouw woning structureel energiezuiniger maken en jouw besparing naar honderden euro’s per jaar brengen.
Je woning verduurzamen is een slimme keuze voor jezelf én voor de toekomst. Je begint direct met geld besparen en bovendien stijgt jouw woning in waarde. Maar waar moet je beginnen en hoe pak je dat aan? DCZ helpt jou! Wij werken daarin samen met onder andere de Rabobank, de Provincie Overijssel, gemeente Zwartewaterland, Steenwijkerland en Energiek Zwartewaterland. Meer weten? Bekijk dan al onze oplossingen!
Stroom besparen, hoe doe je dat? DCZ geeft vijf tips!