Bas en Ritie Veening, Hasselt

Omdat de levensduur van de CV-ketel bereikt was moesten wij nadenken over de vervanging. Vanwege de milieuproblematiek en de daarmee samenhangende klimaatverandering hebben wij een webinar van DCZ gevolgd om te bezien of en welke duurzaamheidsmaatregelen wij konden treffen. Na de webinar ontvingen wij Egbert Brouwer die samen met ons de mogelijkheden onderzocht en advies gaf. Onze woning was al redelijk geïsoleerd en voorzien van vloerverwarming. Om te testen of een warmtepomp een optie zou kunnen zijn hebben wij de CV-keteltemperatuur op 60 graden gezet. Ook op deze temperatuur waren wij in staat om de woning goed te verwarmen en werd dus een warmtepomp een duurzaamheidsoplossing. Naast deze warmtepomp kozen wij er, binnen de financiële mogelijkheden, voor om zonnepanelen aan te laten leggen en de vloer nog beter te isoleren. Het volledig gasloos maken van de woning was financieel niet haalbaar voor ons.


DCZ was voor ons tussenpersoon naar Breman Woningbeheer en in november 2021 werden door hen zeer vakkundig 15 zonnepanelen geplaatst. De opbrengst van deze zonnepanelen wordt gebruikt om het electriciteitsverbruik en de te verwachten verhoging daarvan door de warmtepomp volledig zelf op te kunnen wekken. De subsidie werd zeer kort daarna door de Belastingdienst aan ons overgemaakt. De tweede stap was de vloerisolatie die in december 2021 door BEVO isolaties werd aangebracht. Dit was in een halve dag mogelijk en er werd door hen professioneel en netjes gewerkt.

Zeer flexibel

De laatste stap was de warmtepomp die eveneens door Breman werd aangelegd. Dit speelde in een tijd van leveringsproblemen met warmtepompen. Als wij subsidie op de vloerisolatie wilden ontvangen moest dit binnen één jaar gebeuren door combinatie met een andere duurzaamheidsmaatregel, in ons geval de warmtepomp. Omdat de termijn van één jaar overschreden dreigde te worden kon in goed overleg met Breman in december 2022 een eerdere uitlevering van de warmtepomp plaats vinden. Breman toonde zich zeer flexibel en was ook in staat om de aanvankelijke plaatsing op de dakkapel vanwege mogelijke geluidsoverlast voor de buren te wijzigen naar muurmontage. Het enige aandachtspunt van een hybride warmtepomp is de hoeveelheid condenswater die vrij komt. In dat opzicht is plaatsing op een dakkapel een betere.

Alle verdere apparatuur werd keurig in een ‘technische ruimte’ op de zolderverdieping geïnstalleerd. De subsidieaanvraag voor vloerisolatie en warmtepomp is nog bij de overheid in behandeling. "Al met al zijn wij zeer tevreden met de duurzaamheidsmaatregelen die wij konden treffen en de hulp van DCZ daarbij."


Enorme besparing

Voor de beeldvorming: in de maanden januari en februari 2023 daalde ten opzichte van dezelfde periode in 2022 het gasverbruik met maar liefst 72% en steeg met name door de warmtepomp het electriciteitsverbruik met 282%. Omdat dit electriciteitsverbruik zelf opgewekt wordt is er dus sprake van een grote financiële besparing en zeker niet te vergeten het duurzaamheidseffect door de verlaging van de CO2 uitstoot.

Afbouwregeling

Het enige waarover nu nog onzekerheid bestaat is de voorgenomen afbouwregeling van de salderingsregeling vanaf 2025. Met deze regeling is het mogelijk om in de zomer opgewekte elektriciteit te gebruiken in de winter. Het voorstel moet nog besproken worden in de Eerste Kamer en gelet op de actuele politieke ontwikkelingen nog lang niet vastgesteld. Maar ook als de afbouwregeling wordt vastgesteld zal het financiële ‘verlies’ beperkt zijn omdat gelijkertijd naar verwachting de teruglevertarieven verhoogd zullen worden naar ca. 80% van de kostprijs.

Tot slot. Het is boeiend om het energieverbruik en de duurzaamheidseffecten te volgen. Wij zijn met de verbruiksapp HomeWizard en de app SolarEdge van de zonnepanelen volledig op de hoogte van het verbruik en de duurzaamheidseffecten. Sinds de aanleg van de zonnepanelen is 2.310 kg CO2-uitstoot vermeden wat gelijk staat aan 69 geplante bomen. Alles overziend zijn wij blij met de duurzaamheidsmaatregelen die wij konden treffen en de ondersteuning door DCZ in de persoon van Egbert Brouwer.

Actueel Nieuws & referenties

Wat kunnen wij voor jou betekenen?

Benieuwd hoe jij geld kunt besparen met een duurzame woning? Neem vrijblijvend contact met ons op!

Wij werken samen met:
Mede mogelijk gemaakt door:
Ontdek hoeveel jij kan besparen »
aanspreekpunt aarde bellen bodemisolatie checkmark cv_ketel dakisolatie duurzaam-verbouwen euro formulier glas hart home mailen spouwmuurisolatie ventilatiebox vloerisolatie warmtepomp zonnepanelen