Douwe Houvast, Zwartsluis

Douwe Houvast en zijn vrouw maken er een echte sport van om hun energie- en gasverbruik zo ver mogelijk terug te dringen. DCZ en zijn partners BEVO en Breman hielpen hen daarbij, met vloerisolatie en een hybride warmtepomp. “Ik ben er zeer over te spreken”, vertelt Douwe. “DCZ maakt op een overzichtelijke en onafhankelijke manier duidelijk wat de mogelijkheden zijn voor duurzaam wonen.”


Het echtpaar heeft een woning uit 1992, met aanbouw uit 1996. “Het huis was dus al wel redelijk geïsoleerd, het is geen woning uit de jaren ‘30”, vertelt Douwe lachend. “Maar het gaat wel om een huis van enig formaat. Alles wat je dus aan onnodig verbruik kunt terugdringen, is winst. Ik vind het daarnaast ook gewoon belangrijk om te doen, als bijdrage aan het milieu. We moeten allemaal ons steentje bijdragen, zodat de aarde leefbaar blijft voor onze nazaten.”

Van zonnepanelen naar vloerisolatie

De eerste stap werd in 2012 genomen, namelijk het leggen van 21 zonnepanelen op hun dak. Die leveren tussen de 4.500 en 5.000 kilowattuur per jaar op. “Onder het genot van een kop koffie heb ik vervolgens met Egbert besproken wat we nog meer zouden kunnen doen”, legt Douwe uit. “Hij kwam met het idee om de vloer verder te isoleren, omdat we vloerverwarming op de begane grond hebben. Je wil natuurlijk niet dat de warmte de kruipruimte ingaat, maar naar de kamer. Een deel van de vloer uit 1992 werd daarom geschuimd.”

Dat leverde een aanzienlijke gasbesparing van 10 tot 15% op. “Maar sinds dat gedoe speelt in Groningen, met gasboringen en aardbevingen, ging ik zoeken naar een nog grotere besparing”, gaat Douwe verder. “Ik heb daar vroeger gestudeerd, ik vond dat ik iets moest doen voor Groningen. Daarom besloten we om de CV-ketel door Breman te laten vervangen door een hybride warmtepomp van Daikin Intergas.”


Nog verder optimaliseren

Die drong het gasverbruik terug van 2.300 tot 450 kuub. Douwe: “200 kuub gebruiken we voor het verwarmen van het tapwater, de rest voor de verwarming. Hij stookt alleen nog op gas bij als het buiten echt koud is. Ik ben nog aan het kijken of ik de warmtepomp verder kan optimaliseren. Je kunt er namelijk veel op instellen, bijvoorbeeld het moment waarop je deze laat overschakelen op de gasketel. Ik vind het een echte sport om zo min mogelijk gas te verbruiken. Zo werken we steeds verder toe richting gasloos wonen.”

Extra zonnepanelen

In de nabije toekomst denkt Douwe ook nog aan andere duurzaamheidsmaatregelen. “We gebruiken redelijk wat stroom, ook omdat we een hybride auto hebben. Daardoor hebben we met de zonnepanelen nog steeds onderproductie qua opgewekte energie. Daarom willen we kijken of we op het platte dak van de aanbouw ook zonnepanelen kunnen leggen. En of dit dak nog beter geïsoleerd kan worden.”

Objectief en eerlijk advies

Tot slot, zou Douwe DCZ aanraden aan andere mensen? “Zeker”, antwoordt hij. “Het is goed als mensen in Zwartewaterland hun verantwoordelijkheid op dit gebied nemen en zich oriënteren op hun energiesituatie. Bij DCZ krijg je objectief en eerlijk advies.”

Actueel Nieuws & referenties

Wat kunnen wij voor jou betekenen?

Benieuwd hoe jij geld kunt besparen met een duurzame woning? Neem vrijblijvend contact met ons op!

Wij werken samen met:
Mede mogelijk gemaakt door:
Ontdek hoeveel jij kan besparen »
aanspreekpunt aarde bellen bodemisolatie checkmark cv_ketel dakisolatie duurzaam-verbouwen euro formulier glas hart home mailen spouwmuurisolatie ventilatiebox vloerisolatie warmtepomp zonnepanelen